HTML

Argi és a világ

Miről is szól ez a blog? Pontosan fogalmazva halvány lila gőzöm sincs, de haladni kell a korral, mégha egy picinykét lemaradva is. A szerző csapongó gondolatait láthatjátok. A téma? Tudja a fene.

utolsó kommentek

megjegyzés

Nem tetszik amit írok? Nem tetszik ahogy írom? Rossz napod van? Csúnyán néztek rád? Te jobbat írnál? A te blogod szebb?

Ne is folytasd, leszarom.

címkék

licensz

Creative Commons Licenc

2010.10.21. argi

nyögdíj

Kaptam egy e-mailt a biztosítómtól: a pénzem ellopásáról (nem így fogalmaztak, ez az én véleményem) töltettek ki velem egy kérdőívet. Volt pár kifejtős kérdés is, ide is beírom a válaszaimat, mert úgy tarja úri kedvem. Ha!

 

A kormány arról intézkedett, hogy a következő 14 hónapban a költségvetési hiány csökkentése érdekében a magán-nyugdíjpénztári befizetések nem a pénztárakba, hanem az Állami nyugdíjalapba kerülnek. Ez társadalmi szinten, a 3 000 000 millió pénztártag tekintetében 420 milliárd forint átcsoportosítását jelenti. Egyéni szinten Önnél ez azt jelentheti, hogy egy havi bruttó bére, átlagosan 140 000 Ft nem a magán-nyugdíjpénztári számláján, hanem a Társadalom biztosításban landol. A bejelentés óta eltelt időszakban nem esett arról szó, hogy ez az összeg hogyan, mikor és miképpen kerül vissza Önhöz. Ezzel kapcsolatban szeretnénk a véleményét kérni. Mi a Ön véleménye a bejelentéssel kapcsolatban?

Egyet értek-e az intézkedéssel? Nem.

A magánnyugdíj-pénztári befizetés valamilyen szinten garancia volt arra, hogy nyugdíjam biztosan lesz (mégha csak a végleges nyugdíj 25%-áról is van szó). A portfólióm szerinti kockázattal növekedhet vagy akár csökkenhet is a pénzem. Piaci viszonyok szerint. Az állami nyugdíjrendszer nem így működik, a befizetések rögtön kiosztásra kerülnek. Nincs kamatozás, nincs kockázat, nincs garancia, nincs semmi, csak máról a holnapra való élet. Ráadásul, ismerve a helyzetünket (egyre több nyugdíjas és egyre kevesebb dolgozó aránya) ez egy demográfiai bomba, ami - ha addig nem nyúlnak hozzá - biztosan robbanni fog mire én nyugdíjas leszek. Nem lehet megbízni benne. Nem lehet építeni rá.

Az meg, hogy az állam az eddig működő rendszerbe ilyen szinten (hamarjában, egyeztetések és minden előzetes nélkül, hűbelebalázs módra) belenyúl, nem hogy aggályos, hanem egyenesen felháborító - és felveti a kérdést: ezek vagy kurvára nem tudják mit csinálnak, vagy egy szakasz zseni ül most ott. Az utóbbiban erősen kételkedek. De egyvalamit biztonyítanak: 2/3-al mindent meg lehet csinálni ha elég gátlástalanok vagyunk. Populáris intézkedésként egykulcsos adórendszert vezetnek be (ami óriási veszteséget jelent az államnak, de az eddig is jól keresők mégöbbet fognak, éljen soká...), aztán a kieső bevételt ilyen (és egyéb hasonló) módon szerzik vissza. Nem az én jólétem van itt szem előtt. Ez is aggályos.

Ön élne a Társadalom Biztosítás rendszerébe való visszalépés lehetőségével?

A válaszom ismét Nem volt.

Az első bejegyzésben már írtam róla, de kifejtem. A jelenlegi TB rendszere megbízhatatlan, máról a holnapra él és a Magyarországon jellemző demográfiai változás miatt feltarthatatlan hosszútávon. Egyetlen kormány se vette a bátorságot ahhoz, hogy megreformálja. A mostani kormány se ezt teszi, hanem csak több olyan pénzhez akar jutni, amit gyakorlatilag lehetetlen számonkérni rajtuk.

A TB-t meg kell reformálni, hogy működőképes legyen, például a svéd rendszerhez hasonlatos ideális lenne (mindenkinek saját számla, a nyugdíjat nem emelik-csökkentik kampány miatt, stb). Ha a jelenlegi kormány ezt elkezdené (kikommunikálva normálisan felénk, az "ügyfeleiknek"), örömmel lépnék vissza én is (már elnézést) - vagy egy mostanihoz hasonlatos rendszerben szívesen részt vennék.

Pl.: az alap nyugdíjunkat a TB saját névre szóló számláinkon, állami kötvényekben, megbízhatóan fialtatná. Emellett lehetne - akár valamilyen szinten kötelezőként, de főként önkéntesként - magánnyugdíjpénztárokra bízni egy másik havi összeget, kockázatosabb portfóliók alatt - a nagyobb nyugdíj reményében.

De ezt (vagy valami hasonlót) nem látom biztosítottnak.

komment

Címkék: blog magyar nyugdíj lopás kérdőív tb magánnyugdíjpénztár


A bejegyzés trackback címe:

https://argena.blog.hu/api/trackback/id/tr92387881
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása