HTML

Argi és a világ

Miről is szól ez a blog? Pontosan fogalmazva halvány lila gőzöm sincs, de haladni kell a korral, mégha egy picinykét lemaradva is. A szerző csapongó gondolatait láthatjátok. A téma? Tudja a fene.

utolsó kommentek

megjegyzés

Nem tetszik amit írok? Nem tetszik ahogy írom? Rossz napod van? Csúnyán néztek rád? Te jobbat írnál? A te blogod szebb?

Ne is folytasd, leszarom.

címkék

licensz

Creative Commons Licenc

2010.10.21. argi

vallás az alkotmányban?

Tanultam vallástörténetet, olvastam több vallás lényeges dokumentumait, vagyis nagyjából képben vagyok melyik miről szól, mikor, miért, miből alakult ki - és ezek mellett azzal is, amit tettek. Tisztában vagyok az értékrendeikkel, a történelmükkel. Alapvetően nincs problémám egyikkel sem - csak emberekkel, akik visszaéltek a vallások által nyújtott hatalommal. Ilyen pedig gyakran megtörtént. De nem ez a téma most, lapozzunk.
Szóval, az Alkotmányba bele akarják írni valamilyen formában a kereszténységet. Nem olvastam mélyebben utána, mert ennyire nem érdekel, de...

 

...miért tesznek ilyet? Tudtommal országunkban vallásszabadság van. Sőt, Magyarországnak nincs hivatalos államvallása (csupán a négy "történelmi" vallás élvez olyan előjogokat, amiket másoknak nem adnak meg -> jellemzően Magyar viselkedési forma, haha). Természetesen a keresztény egyház túlnyomó többségben van, de egy ilyen intézkedés nem sérti a többi vallást? Mégiscsak az Alkotmányról van szó... Engem baromira sértene, ha tízen megformáznánk egy szobrot, aztán az építésre megemlékező plakettre a tíz emberéből csak egy nevet írnának oda. Teljesen mindegy, hogy milyen arányban vannak a vallások képviseltetve a hívők számát tekintve. Teljesen mindegy, hogy mióta léteznek hazánkban. Az is teljesen mindegy, hogy melyik vallás nevében mit követtek el a múltban. Ez mind nem számít. Az számít, hogy vallásszabadság van - ezt tessék beleírni abba a könyvbe.

Nem István királyunk van hatalmon. Halkan megjegyzem, bár sajnos emlékünk gyakorlatilag nem maradt, de annyit igenis tudunk, hogy kifejlett sámánisztikus vallásunk, szokásaink, írásunk! volt ideérkezésünkkor. Annak a vallásnak nem akarjuk megköszönni, hogy addig (ki tudja mióta) egyengette az utunkat? Nem illene? Ebbe inkább ne menjünk bele, de érdemes elgondolkozni rajta.

Szerintem, ha már a kedves keresztény polgártársak annyira ott akarják látni ezt a szócskát, akkor írják bele az összes többit is. Aztán módosítsák a könyvecskét minden egyes alkalommal, amikor egy új vallást fogad el az állam. Mert erről szól a demokrácia. Vagy rosszul értelmezem?

Az alkotmány utoljára még arra is hivatott volt, hogy az egyenlőségünket biztosítsa. Persze ez nem működik a valóságban, de legalább eddig le volt írva. Szóval, milyen jogon fognak meg egy népcsoportot és emelik a többi felé (mégha "csak" ilyen formában is). Nem ismerős ez már nekünk? Tényleg kell ez nekünk?

komment

Címkék: magyar nemzet vallás gondolatok alkotmány kereszténység


A bejegyzés trackback címe:

https://argena.blog.hu/api/trackback/id/tr972387784
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása